Hovet - Islandshästar -

Feedback!

God morgon kära ni! Jag är i Spanien och har det riktigt bra. Hoppas att ni har det fint hemma i kylan haha! Tänkte ta tillfället i akt och fråga er om lite feeback på bloggen. Finns det något ni skulle vilja läsa om? Några ändringar ni skulle vilja se? Tycker ni att jag skriver för mycket om vissa saker och för lite om andra? Hur ofta vill ni ha uppdateringar?
 
Det vore jättekul med lite konstruktiv feedback. Var inte rädda för att klaga haha!
 
 

Filosoferar...

Hej på er! Har haft fullt upp hela morgonen så det har inte blivit någon uppdatering. Har lite snabb lunch nu i alla fall!
 
Jag satt och läste på Hippson och såg denna artikel. Sjukt spännande! I artikeln beskrivs att man med tekniska hjälpmedel kan se om hästen har naturliga asymmetrier. Det här kan användas för att se om hästen är halt eller om den "bara ser ut så". Vissa hästar har ett rörelsemönster som kan påverkas av hur de rent biologiskt är uppbyggda, men det betyder inte att de har ont. Tänkte då den vilda tanken att liknande system säkert skulle kunna användas för att avgöra om en häst är taktren t.ex., eller om den spårar. Jag och R spånade lite på detta förut och funderade på om man inte skulle kunna ersätta domare på tävling med en kamera haha! Helt seriöst så tror jag att bedömningarna i många fall hade sett annorlunda ut om de var helt objektiva. Det är kanske en skruvad tanke, men bedömningssporten innebär ju alltid subjektiva moment. Vad ser domaren och vad tycken hen om vad hen ser? Jag tror att alla har varit med om tävlingar där en domare t.ex. skriver "bra takt" och en annan skriver "passtakt". Om man jämför med dressyr så innehåller ju dressyr ändå ett mått av rörelser, typ volten ska vara rund, galoppombytet ska ske vid en viss punkt osv. När vi tävlar ska vi byta gångart eller öka/minska tempot på rätt plats, men i övrigt så är det ju bara en bedömning av gångartskvalitén. Jag tror inte att det skulle vara genomförbart p.g.a. traditioner främst, men jag tror som sagt att en helt objektiv bedömning hade ändrat om en del i fråga om vem som vinner respektive kommer tvåa, även på hög nivå.
 
Hur som helst! Nu ska jag jobba på. I morgon åker vi till Spanien för välförtjänt vila!
 
 

Kvällen

God kväll på er allihop! Har varit en sväng till stallet men red bara Slemma då jag har en fenomenal huvudvärk idag och behövde åka hem och vila lite. Slemma var hur som helst jätteduktig idag. Tog en lång ridtur på vägen fast jag väl insåg risken för energi-explosion. Men hon visade sig vara väldigt lugn, glad och avslappnad. Det var kanske inte vår stiligaste ridtur men jag var bara så nöjd med att hon slappnade av, tog stöd på bettet och inte stack för mig att jag struntade lite i hur det såg ut. Mycket trav och galopp blev det och hon kändes väldigt lös och fin. En toppentur!

Hoppas att er kväll varit bra! Nu ska jag sova.

 
 

Torsdag

Torsdag idag och fint väder! Igår var jag i stallet och tog en mysig ridtur med Fljóð som funkade jättebra som vanligt. Hon är alltid pigg och positiv även om kondisen inte är den bästa. Avslutade med att longera Slemma lite på volten då hon stått i tre dagar och ridbanan givetvis var dyngsur. Men det gick bra i alla fall. Tycker att hennes trav har blivit avsevärt bättre den senaste tiden faktiskt. Om jag hinner åker jag ut en sväng ikväll och rider henne.
 
Hoppas att ni får en fin dag allihop!