Hovet - Islandshästar -

Kvällens ridtur

Tog en kort sväng med Slemma ikväll. Red mycket trav och en del tölt. Hon behöver en bättre inramning i det korta tempot i tölten så vi övade på lite sidförande, serpentiner och serier med korta tempoväxlingar. Traven kändes fin idag med men jag tror att hon hade en smula träningsverk för hon kändes lite stelare än igår. Det gick ändå väldigt bra och i morgon blir enbart skrittarbete för henne. Ska ta en tur med Agnes då också tänkte jag.

Hoppas att ni också har haft en bra kväll!

Uppe tidigt

God morgon allihop! Hoppas att ni mår bra! Jag har fortfarande inte riktigt smält att det gick så bra med hästarna igår och ikväll ska jag ut en sväng igen. Hoppas slippa snöstorm.

Idag var jag faktiskt uppe tidigt och tränade lite. Har känt av min nacke en del den senaste tiden och tänker att jag ska ta tag i det. Vet att det är många (jag med!) som har svårt att hinna träna så ofta som man vill, så jag tänkte skriva ett litet inlägg framöver om övningar man kan göra hemma för att förbättra sin sits i ridningen osv. Man blir ju kanske lite mer motiverad om man tänker sig att man tränar för att bli en bättre ryttare tänker jag, så håll utkik!

Igår testade jag mitt nya träns på lilla Slemma. Det ska huvudsakligen vara hennes även om mina hästar ofta lånar varandras träns. Det är ett PS high jump i storlek full. Var jättetveksam när tjejen som stod i PS monter på mässan sa att jag skulle ha storlek full. Det såg så otroligt stort ut! Men det var det inte, visade det sig, och det satt som en smäck! Kommer behöva justera det lite men det kändes väldigt bra på henne. Hon har ju funkat bra på Agnes pullarträns, förutom att det är lite för stort för henne, så jag tror att det här kommer bli bra! Lägger upp en rätt dålig bild bara så att ni ska se. Bättre bilder kommer i helgen! Kommer att använda det med mitt tredelade KyRotary på henne.

Mammas bönor

Så underbar kväll i stallet! Började med Slemma, som självklart var pigg som en nyårsraket efter en veckas vila. Hon stod bara och hoppade på stället när jag suttit upp haha! Jag började med skritt och joggade i trav en ganska lång bit. Tyckte traven kändes superfin idag faktiskt. Övade på att rida lite serpentiner över vägen i trav och hon höll fin balans där. Skrittade lite och tränade öppnor och skänkelvikning. Det funkade också jättebra. Inget tjafs med bettet och jag tyckte hon kändes väldigt fokuserad. Sen fattade jag galopp, saktade av och fattade den andra galoppen två gånger. Efter det red jag på i tölt en ganska lång bit i friskt tempo och avslutade med trav från tölt. Hon var lite flåsig efter det så hon fick skritta en bra bit i skogen innan vi kom hem. Tyckte hon skötte sig utmärkt och känner verkligen att hon gör framsteg i varje pass. Härligt!

För Agnes del blev det en skrittur på cirka 15 minuter i fri form och friskt tempo. Hon kändes väldigt fin och jättefräsch i kroppen. Hon stegade på bra, kändes helt mjuk och hade skummat i munnen när jag kom tillbaks. Jag tyckte också att hon var väldigt pigg och positiv under hela turen. Är verkligen så glad att vi är igång igen och det känns som att vårt tidigare arbete har gett resultat.

Känner mig så lyckligt lottad som får rida två så fina, kloka och begåvade hästar ❤️

Rida med system

Läste detta intressanta blogginlägg av Fenella på Eriksdals blogg (länk). Det är en typ av manual för att "rida en häst". När jag först läste inlägget så tänkte jag att det är väldigt bra att med tydlighet, och många är kanske inte bekanta med att "rida med system", vilket det här faktiskt är exempel på. 
 
Man hör jättemånga som pratar om just detta med att "rida med system" och personligen tycker jag att det är något som alla borde göra. Vad betyder det då? För mig innebär det att man har en handlingsplan, både övergripande och detaljerat, och en en uppföljning. Jag gör detta med alla mina hästar. Jag har en liten pärm där jag har samlat hästens träningsupplägg, med en kod för varje typ av ridpass, en dagbok där jag anger vilken typ av pass jag har ridit, en målsättning och en uppföljning. Syftet med ett system måste ju vara att man tar sig framåt, och det är därför det är så bra att kunna följa sin och hästens väg så att man sedan kan gå tillbaks och t.ex. se att "där någonstans gick det åt skogen!" eller att kunna identifiera vilket upplägg som faktiskt förbättrat hästen.
 
Nu är systemet i det länkade inlägget ganska så enkelt, och det var säkert det som var ambitionen också, men man måste självklart anpassa systemet efter varje individ. I det systemet som anges där finns en del "hinder", som formuleras som att "om det här inte funkar så tränar man på det tills det fungerar". Jag tolkar det som att man inte ska gå vidare innan man faktiskt har klarat av att utföra det som s a s ligger i det första steget. 
 
Där är jag lite tveksam (om jag nu tolkat det rätt!). Jag brukar nog normalt försöka hitta något i varje häst som den faktiskt är bra på, och sedan jobba ganska mycket utifrån det. Säg att min häst är väldigt tung i munnen, bär sig dålig, är oren i tölten och har dålig balans. Däremot har den en helt ok trav där den faktiskt kan slappna av, gå med hyfsad kontakt och steg och funkar ganska bra. I så fall skulle jag kanske fastna redan på steg 5 i det systemet som framgår i inlägget. Jag skulle aldrig komma till den punkten där jag faktiskt travar med hästen. Där ligger en risk, tycker jag. För jag tror att ingången till en stel och dåligt fungerande häst ofta är att hitta något den är bra på, eller i alla fall mindre dålig. De flesta hästar är inte så illa därann att de är helt usla på precis allt. Om jag sitter och sliter med att flytta hästen i sidled, och den styvar och går emot och det är högst motvilligt som den sedan flyttar sig lite, så vill jag kunna varva det med att göra något som den faktiskt kan, kanske trava den på böjt spår eller flytta den i trav om nu traven är bättre än skritten. Jag tror att man alldeles för ofta fastnar i saker som att hästen inte är helt ren i takten, att den styvar lite, att den tar i lite ojämnt. Jag menar inte att man ska ge upp och strunta i sådant som är svårt, och självklart behöver man jobba med de här sakerna, men jag vill varva den träningen med ett tillstånd där jag känner att jag når hästen. Och vad det är är ju helt individuellt och väldigt olika. Det blir ju rätt svårt att variera sin träning om man vid varje ridpass fastnar efter 6 minuter i att hästen inte kan göra halt med eftergift. Kanske lägger man in några minuter där man jobbar med det, och sedan går man vidare.
 
I flera inlägg på den länkade bloggen hänvisas till vad Kyra har sagt, och det gör ju jag också med jämna mellanrum, så i det läget kan man nog också komma ihåg att Kyra har sagt att "så länge hästen gör fel så försöker den". Det är bra att tänka på. Hästen behöver inte göra allt perfekt från början, och den behöver inte - enligt mig - kunna göra en perfekt halt för att jag sedan ska gå vidare. Däremot är målsättningen såklart att hästen ska kunna göra allt på ett bra sätt, men allt hänger ihop och jag vill påstå att nycklarna till att få hästen dit ser helt olika ut beroende på individen!
 
Nu tycker jag att den länkade bloggen är jättebra och jag rekommenderar alla er att gå in och kika där, så det är verkligen inte någon kritik utan bara mina egna reflektioner. Självklart vore det också kul att höra era tankar om det här också! Rider ni med "system"?
 
 
 
 

Tisdag

God morgon! Blev av olika skäl ingen ridning igår. Vi hade riktigt dåligt väder i Stockholm med snö och stormvindar och snorhalt på vägarna så det var nästan bäst att hålla sig inne ändå. Idag verkar det lugnare så ikväll SKA jag ut och rida. Ska också passa på att testa fynden från mässan i helgen.

Jag vet inte om jag sa till er att jag hade beställt nya bomskydd till vårt släp? De kom igår i alla fall och de ser superfräscha ut. De vi har är minst sagt trasiga och faktum är att hela transporten skulle behöva ett ansiktslyft. Vi ska faktiskt försöka fixa en del saker själva, typ byte av bakljus och reflexer, montera ny lampa inne i släpet, rosttvätta och kanske måla det invändigt. Framdörren behöver fixas också för den glappar lite. Jag tror faktiskt att den kommer bli jättefin när den väl är färdig och jag tycker att det är kul att ha ett litet projekt att jobba med. I samband med SIHS fick vi dessutom tag på en ny transportgardin, då den befintliga är riktigt risig. Man får ta en bit i taget!

Hoppas att ni får en fin dag!