Klippa och täcka?
Har sett så otroligt många som diskuterar det här med att täcka eller inte täcka sin häst nu när det börjar bli kallt. Jag tänker lite såhär:
 
- Alla som klipper eller täcker sina hästar gör det förmodligen av en (verklig eller inbillad) anlending. Jag tror inte att hästarna lider överdrivet mycket av att bli klippta eller täckta. Jag tror inte heller att de lider av att inte bli klippta eller täckta. De flesta är nog väldigt måna om sina hästars välbefinnande, och jag ser inte riktigt varför man ska bli jätteupprörd över detta och påstå att hästarna lider i det ena eller det andra fallet. De allra flesta tar hand om sina hästar efter bästa förmåga, det tror i alla fall jag.
 
- Hästar behöver inte klippas eller täckas. Det är min uppfattning. Hästen klarar både kyla och väta bra med sin päls och det gör den även om den är svettig. Många klipper ju för att hästen ska torka lättare efter riktigt hårda pass. Jag kan absolut se att en häst som verkligen rids jättehårt och blir sjöblöt kan klippas. Nu tror jag inte att majoriteten av dem som klipper rider sina hästar på det sättet, och även om mina hästar blir svettiga så klipper inte jag. Hästar klarar av naturen kyla bra, och det även om de är väldigt svettiga, om det regnar, blåser eller snöar. Det händer att jag klipper lite på halsen för att bättra på hästens avkylningsprocess. Skulle aldrig helklippa, för jag ser inte att mina hästar behöver det. Däremot behöver de sin päls. Så tänker jag, men jag kommer inte att tvinga på någon annan min uppfattning. 
 
- Om man har klippt/helklippt sin häst så bör man täcka. Det tycker jag i alla fall. Har man tagit av pälsen på hästen så har man lagt sig i den naturliga processen och värmnings- avkylningsmekanismen. Det säger sig självt att en helklippning gör att fukt och kyla lättare kommer i kontakt med huden. Är det skitväder eller kallt skulle jag täcka min häst om den var helklippt. 
 
- Jag täcker mina hästar om det är väldigt kallt och nederbörd. Det finns dem som säger att hästar ska ut i kylan och snöstormen utan täcke för att bygga upp brunt fett och att det är bra för dem att frysa så de skakar. Nej, det känner inte jag är något bra. Det är möjligt att hästarna skulle bygga upp brunt fett och frysa mindre efter några veckor om jag inte täckte dem i den situationen, men det känns inte bra och tryggt för mig. Jag vill inte se mina hästar stå och skaka (har i och för sig aldrig hänt mina oklippta hästar). Där kan man väl i och för sig fråga sig om jag ska täcka hästarna bara för att jag ska må bättre? Ja, det tycker jag, för det eventuella lidande som min häst drabbas av för att jag slänger på den ett väl tillpassat täcke när det är snöstorm är nog högst marginellt. Jag tror att man ofta kör fast i rätt och fel här. Man ska göra det som känns rätt så länge hästen i inte lider tycker jag. Och min uppfattning är att hästarna inte lider av att täckas vid dåligt/kallt väder (om de inte blir överhettade såklart, vilket ju är en annan sak).
 
Hur tänker ni om detta?
 
 
 
 
Ny vecka!
Hej på er! Ny vecka, nya möjligheter! Nä, men känner mig jätteglad över släpinköpet och sitter just nu och försöker få tag på en lämplig firma som kan tvätta och lacka så att det ser fräscht ut. Man inser verkligen hur mycket man behöver ett släp för att kunna ta sig till kurser osv. Dessutom känns det ju som en säkerhet om det skulle hända något och man måste åka iväg med någon häst till klinik t.ex. Det är kanske någon som vet något bra företag som rekondar släp i Stockholm? 
 
I veckan blir det fortsatt träning av lilla Slemma. Hennes veckoschema ser ut såhär:
 
Måndag: Longering i korallen, arbete från marken och travträning med bommar. 
Tisdag: Vila.
Onsdag: Uteritt. Mycket skritt och arbete med övergångar skritt och halt samt tölt och skritt. Jogging i trav.
Torsdag: Vila.
Fredag: Vila. 
Lördag: Ridning på ridbanan eller ängen. Voltarbete och sidförande övningar.
Söndag: Skritt i skogen. 
 
Hoppas att ni får en fin måndag!
 
 
 
Vi har köpt släp!

Idag har jag och R blivit släp-ägare! Så himla kul! Kände bara att det var helt nödvändigt. Det är så jobbigt att behöva hyra släp varje gång man ska iväg. Vi köpte Lollos gamla släp, som hon inte använder längre eftersom hon köpt ett trehästars. Det behöver piffas upp lite, men det funkar och det är inget fel på det. Nu laddar jag bara inför alla roliga kurser och tävlingar vi kan åka på!

Hann faktiskt inte med att jobba med hästarna idag. Vi vaknade helt ärligt rätt sent efter gårdagens utekväll och sen tog släpbestyren hela dagen. Men tänkte åka ut i morgon istället. I veckan ska det ju bli vinter har jag hört så man får väl försöka passa på innan dess.

Hoppas att ni också har haft en bra helg!