Ta hand om hästens muskler
Jag flaggade tidigare för att jag skulle göra några inlägg om styrketräning för häst, så inför detta tänkte jag skriva lite om min syn på träning och varför styrketräning är så viktigt.
 
Min uppfattning, när det gäller hästens träning generellt, är att problem hos hästen som inte beror på en skada/olycka i princip alltid beror på felaktigt träning och belastning (se tidigare inlägg om detta här). Hjälpmedel och kiropraktisk behandlingar löser inte de här problemen; det är i första hand en noggrant planerad och rätt utförd träning som gör den stora skillnaden.
 
När jag själv går till min fysioterapeut så knäcker han lite för att få en cirkulation och rörelse i lederna. Varför upplever jag ibland att mina leder "sitter fast"? Jo, på grund av muskelstelhet till följd av felaktig belastning (i mitt fall för att jag sitter stilla på ett kontor hela dagarna). Den största delen av mina besök hos fysioterapeuten går därför inte ut på att knäcka leder utan på att ta fram en träningsplanering med rörelser och övningar för att bygga upp rätt muskler kring lederna, d.v.s. styrketräning!
 
Samma sak tror jag gäller för hästen! Vi kan knäcka till lederna, men arbetar inte musklerna på rätt sätt så kommer stelheten eller "låsningen" tillbaks. På det temat vill jag tipsa om ett bra inlägg som Mimmi gjort på sin blogg, angående muskler och SI-leden. Läs inlägget här!
 
Mitt första tips när det gäller hästens styrketräning är därför att se helheten; titta på hästen, se muskulaturen, känn olikheter, planera träningen därefter och ta hand om hästens muskler. Använd kiropraktisk behandling som ett komplement för att få bättre förutsättningar för träningen. Styrketräningen är lättare i början och efter hand kan man öka belastningen.
 
Förutom en strukturerad träning följer här några tips på enkla saker man kan göra själv för att ta hand om hästarnas muskler:
  • Värmefilt.
  • Massageborste och liniment.
  • Rykt (med ryktborste och skrapa).
  • Lång uppvärmning i skritt inför varje ridpass.
  • Nedvärmning i skritt, gärna utan ryttare.
  • Stretching av hästen.
Som ett komplement till den viktiga träningen är regelbundna även kontroller hos veterinär och equiterpeut/kiropraktor bra. Det är dock träningen som är grunden, det är så vi kommer vidare tror jag.
 
Ta hand om hästens muskler är alltså budskapet! 
 
 
 
 
Amanda & ridtravaren Lilleman

svar: Tack! :) Exakt, lanerna är oftast det första som skadas om ett bett är fel utfört för hästens mun, vilket alldeles för många bett tyvärr är.
OJ, WOW, vad glad jag blev över att läsa det! Önskar att det blev förbjudet i dressyr och hoppning också. Speciellt i dressyren. Där är det tom obligatoriskt att rida med kandarstång från vilken-nivå-det-nu-va. Helt hemskt tycker jag...
Tack för att DU läste och ägnade tid åt att kommentera <3

Svar: Tror att kandar är obligatoriskt i Grand prix bara nuförtiden, men jag kan ha fel! Antar att ett kandar inte måste ha tungfrihet utan kan ha en rak stång också, men är dåligt insatt! Vad kul att du svarade på kommentaren, det är alltid kul när man får igång en diskussion😊 Jättefin blogg förresten! 😊👍🏻
Ella

Johanna

Jag känner personligen att det går hand i hand. Vissa hästar är jättelånga i kroppen och behöver ågon form av kiropraktik hjälp. Men det är klart att det inte räcker med att bara låsa upp hästen. Det är lika viktigt att ta hand om leder som om muskler för de har samma inverkan på varandra. Är musklerna kassa blir ju lederna det och skulle lederna vara kassa så kommer musklerna bli det med. Så jag tror på en balans.

Svar: Balans är givetvis alltid bra, det är en klok synpunkt! Som jag skriver så tycker jag att kiropraktisk behandling kan vara ett bra komplement, men det kan aldrig utveckla hästen eller ersätta träning. Jag håller dock inte riktigt med om att musklerna och lederna har samma inverkan på varandra; är lederna kassa (vilket jag tolkar som skadade, drabbade av förslitningar etc.) så kan kiropraktorn inte göra särskilt mycket åt det. Det är tvärtom skadligt att knäcka en skadad led. Samtidigt är det musklerna som drar i och fixerar lederna, inte tvärtom. Är lederna hårt belastade p.g.a. att hästen har en sådan exteriör så kan det säkert vara bra med kiropraktor som komplement, men ännu viktigare att träningen är god och genomtänkt. Tränar hästen gör man ju nästan varje dag medan behandlingen ges mer sällan. Men det är en intressant diskussion! Tack för ditt inlägg!
Ella

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress