Svar på bloggfråga
Skulle vara kul att läsa om hur du lägger upp träningen med dina hästar. Hur gör du för att (hinna) hålla dem i form? Du verkar dessutom ha ett krävande jobb.
 
Svar: Det är en jättebra fråga! Ett ärligt svar är nog att det handlar om prioriteringar och logistik. Jag prioriterar att rida över många andra saker, som att träffa kompisar, gå ut på krogen eller göra någon annan aktivitet efter jobbet. Självklart gör jag andra saker också ibland, men jag försöker att vara hos hästarna så ofta jag bara kan. Jag gör det för att jag vill det, och precis som du säger så har jag ett krävande jobb som tar mycket tid, men då tror jag också att det är viktigt att man har något annat att göra som ger en energi och motivation. Jag har hästarna som lite rekreation kan man säga. För mig är hästarna det enda som jag egentligen tycker är lika intressant som mitt jobb. Det krävs nog att det är så om man ska orka prioritera dem framför allt annat (utom jobbet då). Att vara med hästarna innebär att jag 100% fokuserar på något annat än jobbet under några timmar, och det tror jag ger mycket mer än man kan tro. 
 
För att det ska fungera behöver man bra logistik. Jag hade aldrig orkat ha stalltjänst fem dagar i veckan och ansvara för att släppa in andras hästar och packa höpåsar till förbannelse. Som tur är har jag Ingrid som hjälper mig med all markservice. Alternativet för mig är att ha hästarna hemma så att jag själv kan ta hand om dem, men jag hade aldrig orkat ta hand om andras hästar. Man får nog rannsaka sig själv lite där och fundera över vad som blir logistiskt hållbart. 
 
En annan sak som krävs är nog att man släpper prestigen lite och är beredd att förlåta sig själv om man inte hinner rida 6 dagar i veckan. Jag hinner sällan det. Det jag gör då är att jag fokuserar mest på en häst (just nu är det Fljóð) som jag rider cirka 5 dagar i veckan, och så har jag två till ridhästar som rids kanske 3-4 gånger i veckan. Och det får vara bra så. Jag har bestämt mig för att aldrig ha ångest över att inte hinna rida, för då motverkar det hela syftet. Sen är jag inte inriktad på att tävla på hög nivå eller komma med i landslaget eller något sådant. Om man är det måste man såklart satsa hårdare, men jag känner inte att jag vill eller behöver det. 
 
Så sammanfattningsvis; ha en avspänd inställning, bibehålla motivationen och skapa en logistik som funkar. När det gäller själva träningen så brukar jag göra det jag tycker är kul, jag går ganska mycket kurser, tävlar på lite lägre nivå och försöker mest rida ut och ha roligt utan massa press. Jag tycker att mina hästar utvecklas jättemycket så uppenbarligen funkar det bra. Men det viktigaste för mig är att de är glada och mår bra, för då är jag också glad. 
 
Hoppas att det var svar på frågan, jag blir jätteglad när jag får frågor så skicka gärna fler :)
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress