Jag brukar försöka se till att mina hästar äter så lite kraftfoder som möjligt och istället ha ett bra grovfoder som framförallt innehåller tillräckligt med protein. Vi har analyserat hösilage till våra hästar, vilket jag nog tror att de flesta har nuförtiden. Det är himla bra att det har blivit så vedertaget tycker jag och att man försöker att verkligen ha koll på vad hästen stoppar i sig. Vi har väldigt högt proteininehåll i vårt hösilage i år. Tyvärr är det lite sämre med mineralerna, så det får jag ge extra; jag ger bl.a. foderkrita.
Agnes är den enda som äter kraftfoder; hon får Kraffts proteinmüsli. Jag gav henne det när hon var dräktig och jag tyckte att hon funkade så bra med det så hon får det fortfarande. Slemma och Fljóð får lucernhack istället, mest för att de ska få i sig sina tillskott. Det är såklart viktigt att man kontrollerar så att hästen inte får i sig för mycket av något ämne. Det finns ett bra foderberäkningsprogram på HästSverige (här) som jag brukar använda. Rekommenderas!
Mina hästar får följande tillskott.
1. Bioglucomin
Slemma och Agnes får Bioglucomin för lederna. Om hästen rids hårt tycker jag att det kan vara motiverat. Särskilt nu på vintern blir det mycket ridning på hårt (eller lite dåligt) underlag och jag tror att det kan vara bra i förebyggande syfte. Det finns inga studier som visar att Glucosamin har någon särskild effekt, däremot har den aktiva substansen visat sig kunna bidra till bättre ledfunktion. Problemet är att det är svårt att få en tillräckligt hög koncentration av ämnet, och att få ämnet att nå lederna. Jag använder det för att jag själv tycker mig ha sett en positiv effekt på hästar som har fått det tillskottet. Dessutom finns det inga studier som antyder att Glucosamin skulle ha några biverkningar så det är i alla fall inte dåligt för hästen.

2. Gut Balancer
Slemma får Gut Balancer eftersom hon hade en kolikkänning när hon kom hit, och jag har gett henne det sedan dess. Hon fick en intensivkur med detta precis efter kolikkänningen (på inrådan av veterinär) och jag har inte märkt några problem med hennes mage sedan dess. Preparatet innehåller probiotika, vilket är typ samma sak som finns i filmjölk eller ProViva som människor kan äta. Det finns inga kända biverkningar av det så jag tycker att det känns tryggt att ge henne detta, även om man såklart inte kan veta om det har någon större effekt.

3. Linfröolja
Jag ger både Slemma, Fljóð och Agnes linfröolja för att de ska få i sig lite extra fett och för tillförsel av Omega 3 och 6. Omega 3 hjälper till vid reparation av kroppens celler och är bra för blodtrycket. Jag har hört vissa som säger att det hjälper till med ämnesomsättningen och är bra för päls och hud, men jag har inte hittat några studier på det. Ett problem med linfröolja tycker jag är att man måste ge ganska mycket och hästarna tycker att det smakar rätt illa för de vägrade att äta det i början. Men jag har vant dem lite gradvis och nu äter de det i alla fall.

4. Kiselgur
Eftersom Slemma är importerad och jag vill försöka undvika eksem får hon kiselgur. Även Fljóð får det eftersom hon kliade sig lite i manen i somras. Jag har hört många som har positiva erfarenheter av kiselgur för hästens päls och hovar och jag tror att det kan vara bra att försöka förebygga eksem så gott det går.

5. Krafft Müsli Protein
Agnes får detta foder för att hon behöver lite extra energi och protein. Jag tycker att hon funkar bra med det och blir pigg och fin i pälsen. Just denna müsli har ersatts med Krafft High Protein Müsli i Kraffts nya sortiment, så det lär bli den jag köper nästa gång.

6. Nyponpulver
Jag ger nyponpulver till Slemma och Agnes av samma skäl som Bioglucomin. Egentligen hade jag tänkt att jag bara skulle ge nyponpulver, men de tycker att det är så äckligt, så jag håller på att vänja dem lite gradvis just nu. Nyponpulver har i alla fall i studier på människor visat sig ge en bättre funktion i lederna, men det finns såvitt jag vet inga studier på häst än.

Typ såhär ser Slemmas mat ut:

0