Styrketräning för häst - Ridövningar
Dagens övningar är inspirerade av en artikel av Emelie Brolin som är C-tränare i dressyr. Tidigare skrev jag lite om övergångar och gav några exempel på övningar. Jag skrev också att övergångarna måste fungera innan vi kan börja rida steglängdsökningar (tänk på att en halt också är en övergång!).
 
Emelie har bl.a. sagt att för att jobba med tempoväxlingar måste hästen vara tillräckligt stark, kunna ta halvhalterna, samla sig och vara bärig. Ryttaren måste vara i balans och klara av att göra halvhalter och samla hästen utan att bli hängande i tygeln. Man måste också tänka på att inte ge dubbeltydiga signaler; drivning och hand ska inte verka samtidigt. Det kan hända att man behöver driva ganska mycket eller göra halt i början.
 
För oss som rider islandshäst är det ofta en prioritet att kunna rida tempoväxlingar i tölt, eftersom det ingår som ett tävlingsmoment i flera av våra töltgrenar. Man bör då tänka på att övergångarna måste fungera innan vi kan börja rida steglängdsökningar och att hästen måste vara tillräckligt stark. Om hästen saknar styrka och inte kan ta halvhalterna ordentligt finns risken att den, när vi försöker öka, (i bästa fall) tappar tölten och börjar trava eller galopper eller (i värsta fall) ramlar ned på bogarna och går i en mycket dåligt buren och framtung tölt eller grisepass. Se till att styrkan finns och att övergångar och halvhalter fungerar; därefter börjar vi jobba med steglängdsökningar.
 
Den första övningen nedan är tempoväxlingar på fyrkantsspåret. Som jag skrev ovan krävs det att hästen redan har en viss bärighet för att göra tempoväxlingar, i vart fall i de snabbare gångarterna. På den lite svagare hästen kan vi börja i skritt, därefter kan man rida övningen i alla gångarter. Se till att hästen kan ta halvhalterna, aktivera hästen med drivning, rid fram den i en ökning (d.v.s en ökning av steglängden, inte av tempot!), rid cirka 5 - 8 steg med steglängdsökning och samla därefter igen. Ofta ser man att ryttare rider väldigt långa sträckor i en ökning, t.ex. i tölt; ibland flera varv, innan man tar ned hästen igen. Det enda som händer då är att hästen blir trött. Arbeta med små tempoväxlingar i början och kräv inte jättestor skillnad. Utgå ifrån vad hästen klarar av.
 
Den andra övningen är samma som föregående med skillnaden att vi rider lite innanför spåret och alltså inte har stöd av staketet/väggen, utan vi går möjlighet att arbeta på raktiktningen även i ökningarna. Detta kan vara ganska svårt och den här övningen gör vi först när den tredje övningen fungerar. Börja i skritt.
 
 
 
 
 
Mathilda

åh, får kanske testa idag!

Svar: Ja gör det! :)
Ella

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress