Det har blivit väldigt populärt med (eller i alla fall att tala om) ryttarträning. När jag läste nya FIPO reagerade jag över att det står att ryttare skall vara "vältränade". Jag har också lyssnat på en del podcasts om detta, t.ex. från Ridsportspodden, den hittar du här. Hippson har också gjort en serie om detta, som du kan läsa här. I andra grenar inom ridsporten, t.ex. hoppning, förutsätts landslagsryttarna träna ett visst antal timmar per vecka. När jag tittade på Clinic on demand från Islandshästnyheter med Nils-Christian Larsen hade han ett inslag om hur han ryttartränar, se här. Det talas mycket om detta. Utmärkt tycker jag!
För mig är det lika naturligt att träna och sköta min kropp som att jag gör detsamma med mina hästar. Snedheter, smärta, oliksidighet, stelhet och orörlighet osv. påverkar givetvis hästen! Detsamma gäller en ryttare som är för tung (enligt min uppfattning!). I vår sport är det inte ovanligt att ryttaren vägen motsvarande en tredjedel av hästens vikt. Jag tycker att det är fel, men det är en annan sak. Jag tränar medvetet för att stärka de delar av min kropp som är svagare och för att bli mer liksidig, stark och gymnasticerad, d.v.s. i princip det som jag försöker träna mina hästar på.
Medvetenhet. Jag började med att gå till en fysioterapeut och reda ut var mina problemoråden i kroppen finns. Jag är överrörlig i nacken och har muskelknutar under båda skulderbladen som hämmar min rörlighet. Jag får lätt ont i ryggen mellan skulderbladen. I övrigt är min rygg rak, kroppen hyfsat liksidig och jag har inga skador eller skevheter i muskulatur, nerver eller skelett. Det är bra att veta! Mitt fokusområde är att stärka överkroppen och bålen.
Systematiska åtgärder. Eftersom jag vet var mina problem ligger har jag fått hjälp av min fysioterapeut att hitta övningar som stärker min kropp. Jag går regelbundet till fysioterapeut och kiropraktor för att kontrollera hur kroppen utvecklas. Övningarna nedan (ursäkta kvalitén på bilderna!) är de jag gör för att stärka min övre rygg, axlar och nacke. Viktigt vid dessa övningar är att pressa ned skulderbladen så att rörelsen blir kontrollerad. Dessa övningar ingår i ett pass för överkroppen där jag dessutom tränar armar och axlar med hantlar och cable cross samt rygg och bål. Förutom detta har jag ett benpass och ett konditionspass (löpning ute), och jag varierar mellan de tre. Det är viktigt att anpassa träningen efter sig själv, bygg upp passet utifrån vad just du behöver förstärka och förbättra! För detta bör man ta hjälp av fysioterapeut och pt.



Bålträning! Bålträning är vitkigt för alla ryttare, tror jag nästan att man kan säga. Jag tränar magmusklerna i maskin eller genom övningar med kroppsvikten, t.ex. planka, antingen statiskt eller genom att dra upp ett ben i taget längst sidan till armbågen och tillbaks igen. Det är bra att variera bålträning i maskin med träning där man endast använder kroppsvikten eftersom det finns risk att man missar vissa muskler om man hela tiden maxar vikterna. Det händer att jag gör situps och liknande men jag tycker kanske att man ska välja andra övningar i början eftersom situps lätt blir tungt och man riskerar att göra fel.
Glöm inte smidighet. Jag tränar en del yoga för att öva upp smidigheten, stretcha och för att det är skönt att träna lite lugnt ibland. Ridning ger ofta en viss stelhet eftersom man sitter i samma position hela tiden. Jag stretchar höftböjaren och böstryggen varje dag för att det är ställen där jag lätt blir stel. Mina yogapass är 30 - 40 min långa. Det är utmärkt att börja med yoga när man ska börja träna. 15 minuter yoga är bättre än inget träningspass alls!
Konditionsträning då? Ja, det är nog viktigt. Jag försöker att springa en gång i veckan, jag brukar springa en runda som är en mil och det tar ungefär en timme. Jag tror att man, om man arbetar aktivt i ett stall, tenderar att faktiskt ha ett rätt ok flås. Jag ser därför inte riktigt vitsen med att börja "sitt nya träningsliv" med att springa. Risken för skador och överbelastning är också större om man drar ut och springer några gånger utan muskelstyrka och stabilitet i kroppen. Jag kan vara helt ute och cykla, men jag skulle nog hellre ge rådet att börja jobba med lite styrketräning ett par gånger i veckan istället för att låta alla träningspass bestå av löprundor. Större muskler bränner mer och ger dig en bättre ork, varför du förmodligen kommer att orka springa längre när du väl börjar med det. Risken att du utsätter din kropp för farlig överbelastning blir också mindre om du först har övat upp lite grundstyrka. Dessutom kommer kroppen att se snyggare ut med lite muskler och en bättre hållning, för de som bryr sig om det.
Sammanfattningsvis!
1. Ta hjälp av fysioterapeut och gärna en pt för att ta reda på vad du behöver hjälp med och vilka problemområden som finns samt att skräddarsy din träning.
2. Jobba upp en grundstyrka; stick inte bara ut och spring.
3. Träna kontinuerligt, gör hellre "någonting" än ingenting. Ett kort pass är bättre än inget pass.
4. Varva styrketräning, konditionsträning och smidighet (yoga, stretching).
5. Träna bålen!
Glöm inte att du är hästens tränare, coach och mentor. Du och hästen är ett team. Om inte du är medveten och arbetar aktivt för att stärka din kropp, så kommer du försvåra för hästen att göra samma sak. Det är bara du som kan ta ansvar för det, ge hästen de bästa förutsättningarna du kan!

0