Förbud mot hjälptyglar?
Den senaste tiden har det förekommit debatt kring hjälptyglarnas vara eller icke vara. Anders Eriksson, som är lite av en guru på tömkörningsområdet, har anmält försäljningen av hjälptyglar till Konsumentverket (se artikel här). Detta möjligen i spåren av att man i Schweiz har man förbjudit hjälptyglar vid hopptävlingar sedan 1 januari 2016. 
 
Jag skrev ju ett inlägg för en tid sedan om hur jag ser på olika hjälpmedel, bl.a. hjälptyglar, i korrektionssyfte. Slutsatsen var väl att jag inte tycker att det är särskilt bra med hjälptyglar. Själv använder jag nästan aldrig hjälptyglar. Jag använder lösa inspänningar vid longering ibland, om det nu kan anses vara hjälptyglar. Däremot kan jag kanske se att hjälptyglar kan vara bra i vissa andra grenar. Jag lyssnade t.ex. på Ridpodden för ett tag sedan där det förklarades att man ofta använder martingal i hoppning för att undvika att båda tyglarna i ett språng hamnar på samma sida, d.v.s. att ena tyglen åker över hästens huvud. Det låter som att en martingal i det läget kanske kan förhindra en farlig situation och man ser ju ganska ofta hopphästar med just martingal, möjligen av detta skäl. Podden hittar ni här.
 
Martingal och vissa andra hjälptyglar, typ chambon, är ju en tygel som kan ge en eftergift. Om hästen inte drar upp huvudet kommer hjälptygeln att vara lös, detta till skillnad från t.ex. en gramantygel. Samtidigt så handlar det ju återigen om att hitta orsaken till att hästen går med höjt huvud och att arbeta med grundproblemet. Om hästen är spänd och går med huvudet högt är det inte huvudet som är problemet. Och där håller jag med om att hjälptyglar snarare skälper än hjälper. 
 
Jag tror dock att det kan finnas anledning att dels definiera vad en hjälptygel är och dels att kanske förbjuda en viss använding av hjälptyglar men inte försäljningen av själva hjälpmedlet. Jag vet att Anders Eriksson själv använder inspänningstyglar vid tömköring ibland. Vid tömköring kan ju även tömmen spännas på så sätt att den fungerar som en gramantygel (även om Anders Eriksson kanske inte gör så) och man kan ju knappast förbjuda försälningen av tömmar. Jag köpte en gramantygel för ett tag sedan för att lättare kunna jobba hästen från marken utan att spänna den som en gramantygel utan att spänna den som en vanlig tygel. Det finns nog ett behov av att utreda begreppen lite där och jag tror att det blir väldigt svårt att förbjuda själva försäljningen av hjälptyglar. Däremot kan man kanske förbjuda en viss använding av sådana tyglar. T.ex. på det sätt som man nu har förbjudit rollkür eller hyperflexion vid framridning och uppvärmning (däremot är ju "low, deep and round", LDR, tillåtet, vad det nu är för skillnad på det?). 
 
Jag tycker dock att det är en bra markering som man gör, även om jag har svårt att tro att den skulle leda någonvart. Vad tror ni? Använder ni hjälptyglar?
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress