Nya poddavsnitt och Neue Schule-bett!
Alltså vilken underbar dag!! Vi har spelat in podcast, varit på bettclinic på Hogsta och diskuterat strategier för podden och en hel del andra roliga saker. Alltså ni anar inte vad som ligger i pipeline just nu! Har så mycket roligt att berätta. Men håller lite på det tills allt är klart. Snart så!
 
När det gäller podden så handlar de nya avsnitten om grundgångarterna - på allmän begäran får man nästan säga, för vi har fått massor av frågor och önskemål från lyssnarna om hjälp och tips med t.ex. att stärka traven, få ren galopp eller att få en häst att trava över huvud taget. Därför kände vi att det här var viktigt. Det blir också ett nytt avsnitt i serien om tölt, och så har vi gjort ett avsnitt på engelska (!!). Det var lite nervöst faktiskt, eftersom "häst-engelska" ju inte är något jag svänger mig med till vardags. Men jag tyckte det blev bra faktiskt! Hoppas att ni är lika taggade som jag inför detta!
 
Clinicen var för övrigt jättebra! Heather Hyde från Neue Shule berättade om företaget, forskningen bakom framtagningen av betten och om de olika bettmodellerna m.m. Det var väldigt intressant! Generellt är jag jätteskeptisk när olika företag och tillverkare utlovar effekter av olika bett, typ "hästen kommer att ha lättare att gå i form med det här bettet!". Bullshit säger jag, ärligt talat. För det finns extremt få företag som faktiskt har gjort någon vettig forskning och vet vad de snackar om, och det värsta är att alla vi går på det här och litar på vad företagen säger fast det inte finns något vetenskapligt belägg för att det stämmer över huvud taget. Hos Neue Shule har de gjort en hel del forskning, och dessutom upplevde inte jag att de utlovade märkliga effekter av betten, utan mer koncentrerar sig på att utforma bett som är bekväma för hästen och som passar i munnen.Det kändes mer ärligt helt enkelt, och som ni vet har jag funderat på att köpa ett turtle-bett under SIHS. Får se om jag gör det eller om jag väntar till i januari då de släpper en ny version av sitt eggbett med mindre och smidigare ringar. Jag tog också upp frågan om storlekarna med Heather (att även de minsta storlekarna ofta är något för stora för islandshästar) och hon lovade att ta med sig det. 
 
Sammanfattnigsvis har dagen varit väldigt produktiv, förutom att jag inte hann ut till stallet. Men hästarna gick ju ordentligt igår allihop, så det får vänta till i morgon innan nästa pass. 
 
Hoppas att ni alla har en fin söndag!
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
Andrea Müller

I mitt förra stall använde typ varenda en Turtle bettet från NS. Kunde inte stå emot strömmen så köpte mig ett eget men sålde det direkt dock, hon fick sår tyvärr! :/

Svar: Aj då! I mungiporna? Jag kommer att köpa ett med fasta ringar. Känns lite sådär att lägga så mycket pengar på ett bett om hästen får sår, så jag tycker att det känns säkrast! :)
hovet.webblogg.se

Anonym

Håller med!! Tillverkarna lovar att stressade hästar ska bli lugnare, stela hästar mjukare och hästen ska gå i lodplan och bli taktren och ridbar bara för att man byter till ett nytt bett, som gärna kostar 2000 kronor. Folk verkar inte förstå att de blir lurade. Allt är bara mode och företagen är som vanligt vinnarna! Tack för din sunda inställning!

Svar: Det är lite så jag tycker med! Tack för kommentaren :)
hovet.webblogg.se

Anonym

Så du menar att det aldrig går att betsla upp för att få bättre kontroll? Är det inte bättre att använda ett skarpare bett än att behöva dra hästen i munnen? Om hästen t.ex. ligger tungt mot bettet eller drar kan det ju bero på att bettet inte passar den eller att den behöver en skarpare betsling för att ryttaren ska få kontroll. Jag tycker att det är bra att det finns olika varianter av bett så att man kan hitta ett som verkligen passar hästen och har rätt effekt. Om hästen trivs med bettet har den också lättare att gå i form tex eftersom den inte blir störd av bettet, så egentligen tycker inte jag att företagen ljuger när de säger att bettet har den effekten om det är korrekt utprovat på hästen...

Svar: Jag har svarat i ett inlägg :)
hovet.webblogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress