Vad är kommunikation?
Fick en fråga angående kommunikationsträningen som jag gör och vad den faktiskt innebär. Jag förstår att det kan låta flummigt, men jag ska försöka beskriva några av grunderna (som ren amatör då och utan att aspirera på att vara någon expert!). Jag har uppfattat det ungefär såhär:
 
Hela träningen går egentligen ut på att man i alla situationer ska kunna påverka hästens kropp. Varför? Jo, om hästen t.ex. blir skrämd kommer den att reagera antingen med att vilja fly, att slåss eller att "frysa" ("stänga av"). Kommunikationsträningen går ut på att befästa olika signaler för att få hästens uppmärksamhet. Ofta handlar det om hur hästen rör sina ben. När hästen rör sina ben påverkas kroppen och när kroppen påverkas påverkas hästens huvud (hjärnan). Om man kan befästa olika signaler för att flytta hästens ben och kropp kommer man att kunna påverka dess hjärna även i situationer där den blir skrämd. Kommunikationsträningen går inte ut på att få hästen att sluta följa sina instinkter, men däremot kommer den att snabbare återfå fokus på mig. Säg att min häst fastnar t.ex. Då är det jättebra om den, istället för att följa sin instinkt att fly och slita sig loss, vänder sig till mig och lyssnar på vad jag tycker att vi ska göra åt saken. 
 
Vitsen med träningen är att man ska göra den alltid och att man ska ha tydliga regler som alltid gäller. Hur många kan egentligen skriva en helt specifik lista med alla regler som gäller när man hanterar sin häst (vilken position ska hästen gå i, vad får hästen inte göra, när ska hästen stanna, gå, flytta bogen osv.)? Varje gång jag leder hästen vill jag att den ska ha fokus på mig, och då kommer jag att leda hästen på ett speciellt sätt. Det första jag fick lära mig var att leda hästen i rätt position och att hästen alltid ska vara där. Vi fick ett kommando för "gå fram" och ett för "stanna", som alltid gäller. När hästen stannar ska den stå i rätt position direkt. Det här är faktiskt sjukt svår och kräver mycket träning!
 
Det fina med att lära hästen det här är att om vi t.ex. har problem med att lasta hästen så är problemet egentligen inte transporten, det är att hästen inte går fram när vi säger "gå fram" bara för att det står en transport i vägen. Och det beror förmodligen på att vi inte har något särskilt kommando för "gå fram" utan använder lite olika beroende på situationen. Man måste också förstå att om hästen inte gör som man säger beror det på att den är rädd, att den inte förstår eller att den inte vill. Oftast är den rädd eller förstår inte, och det är tyvärr jättevanligt att man bestraffar hästen då, vilket bara leder till mer rädsla och/eller frustration. Börja med att jobba med rädslan och bestäm ett kommando som vi vill att hästen ska lyssna på och som vi vet att den förstår. Sedan kan man fundera över hon hästen "inte vill".
 
Jag tänkte nog att Slemma är väldigt stabil och att hon inte alls var rädd när jag hanterar henne. Det visade sig vara helt fel. Ett test är att t.ex. vidröra hästen över hela kroppen med ett longeringsspö eller att hänga en presenning på staketet och snärta på presenningen med spöt när hästen står bredvid. Står den bara lugnt och är uppmärksam på dig då?
 
Jag ska skriva lite mer om detta senare, men det här i alla fall så som jag har uppfattat en del av grunderna. 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress