Stoppa hältan
Har ni sett Agrias kampanj #stoppahältan? 50% av alla skador på häst är hälta, och därför har Agria satt ihop en cochingmall och lite allmänna råd för att undvika att hästen blir halt. Ofta beror andra besvär i hästens kropp; låsningar, spänningar och skevheter m.m., på hälta. Tyvärr riskerar man att behandla symptomen och inte orsaken om man bara behandlar t.ex. en låsning utan att kolla upp om det finns en hälta i grunden. 
 
De tre tipsen som man anger är:
  1. Träna hästen utifrån dess förutsättningar och ge den tillräckligt med tid att stärka muskler, senor, leder och ligament
  2. Variera din träning, underlag och intensitet
  3. Rid hästen i balans
Ganska självklart kan tyckas, men jag tror att det finns många som slarvar med variationen eller som inte riktigt har koll på när hästen går "i balans". Jag tolkar det som att de med "i balans" menar "i form", men att man inte vill använda det begreppet efterosm det är lite kontroversiellt och det är dessutom inte helt entydigt vad det betyder. Jag tolkar det i alla fall så. Hur som helst så är tipsen bra tycker jag. Coachingmallen är dock ännu bättre tycker jag! Ni hittar den här
 
Ville tipsa om detta i alla fall. Var rädd om era fina hästar där hemma!
 
 
Sofie

Har just hittat till din blogg, ska bli kul att fortsäta följa dig :)

Också kul att se att vi är flera som uppmärksammar att hältstatistiken ökar, och de orsaker som kan finnas bakom det. Viktigt att träningens roll lyfts fram tycker jag :) Här hittar du mitt inlägg om hur träningen kan förebygga hältor:

http://blogg.islandshestar.se/2017/12/06/halta-hos-islandshast-trana-forebyggande/

Hoppas du får en fin dag :)

Svar: Tack vad kul med en ny blogg att följa! :) Absolut, jag tror att felaktig och/eller ensidig träning är en av de vanligaste orsakerna till hälta. Bra att fler uppmärksammar ämnet! :)
Ella

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress