Att rida en sluta
Efter mitt inlägg om att rida en öppna så fick jag ett önskemål om att skriva ett inlägg om att rida slutor. Självklart gör jag det, och jättekul att ni skriver vad ni vill läsa om!
 
Sluta är en övning som jag rider på de lite mer erfarna hästarna. Det är en relativt svår övning som kräver en hög samlingsgrad. Slutan är, precis som öppnan, en s.k. "skola" och övningen är främst till för att öva samling och bärighet, men det är också lösgörande. I slutan är hästen ställd i rörelseriktningen. En hjälpregel är att hästen ska gå på samma sätt som när vi är på väg ut ur (eller "sluter") en volt. Det yttre frambenet (eller hela framdelen) går på spåret medan bakbenen går på varsitt spår innanför. Istället för att slutföra volten och låta hästen gå ut på spåret så rider vi framåt med tvärning.
 
(Obs att på bilden går hästen med alldeles för mycket tvärning, hästen ska i själva verket vara nästan parallell med spåret, men exemplet är för att illustrera tänket, se bilden nedan)
 
Slutan är en bra övning för rakriktning och för att få hästen att ta stöd i yttertygeln. Hästen kommer att korsa sina bakben och trampa de yttre bakbenet framför och förbi det inre, och därför kan vi på det här sättet öva på att engagera hästens bakdel. Viktigt att tänka på är att hästens inre benpar inte rör sig lika mycket i sidled som det yttre och vi bör därför ha som mål att kunna rida övningen åt båda håll. 
 
Innan jag börjar träna slutor så vill jag att hästen ska kunna genomföra korrekta halvhalter, gå korrekt ställd i båda varven och jag vill också att den kan utföra sidförande övningar som öppna och skänkelvikning. Slutan kräver mycket av hästen och den bör vara bekant med de sidförande hjälperna. Hästen kan också vara lite mer ställd i slutan än i öppnan. 
 
När vi ska rida en sluta börjar vi med en halvhalt. Med bibehållen samling skjuter vi fram den inre höften något och fångar upp hästen med yttertygeln. Innertygeln kan verka ledande för att få hästen att ställa sig inåt när vi sedan böjer hästen runt innerskänkeln. Därefter flyttas den yttre skänkeln lite bakåt, bakom sadelgjorden, och talar om för hästen att bakdelen ska flyttas inåt. Framdelen styrs sedan i den rikning som vil vill att hästen ska gå. Vikten ska ligga i rörelseriktningen.
 
Den yttre tygeln verkar förhållande och reglerar böjningen.
Den inre tygeln kan vara ledande men jag brukar försöka att ha eftergift i innertygeln.
Den yttre skänkeln aktiverar det yttre bakbenet och flyttar bakdelen inåt.
Den inre skänkeln driver hästen framåt mot yttertygeln och det är den skänkeln hästen rundar sig kring.
 
I slutan går hästen på tre eller fyra spår.
 
 
Glöm inte:
- Grundarbetet; det är viktigt att hästen accepterar halvhalterna, kan gå korrekt ställd och med samling innan vi börjar träna sluta.
- Framåtbjudningen, hästen ska inte stanna när vi flyttar den utan rörelsen ska "flyta på".
- Rid inte med för mycket tvärning.
Förböj inte hästen; hästen ska inte skjuta ut ytterbogen. Använd stödet i yttertygeln för att reglera detta.
- Vikten ska ligga i rörelseriktningen.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress